fredag, august 15, 2008

 

Methanol - Bedste pantrybrændsel.


Methanol er det bedste pantry-brændsel af alle, vi har brugt ombord - det være sig flaskegas, petroleum eller husholdningssprit. Vi brænder methanolen af i et trykløst ORIGO 3000 komfur - en stationær udgave af den navnkundige Trangia-brænder. Et fuldt blus klarer afbrænding af 1/4 l i timen - det samme som for ethanol. Det er tæt på 1½ kW og nok til at bringe en liter vand i kog på 10-11 minutter. Vort gamle petroleumskomfur kan sin 2½ kW til trods ikke være med for alene forvarmningen med sprit tager 6-8 minutter.
Methanol brænder rent uden at sode og det sker lydløst og lugtfrit. Det findes ikke i dagligvarehandlen, men købes over Internettet. Ved bestilling af 5 eller 10 l dunke hos Neergaards Webshop er varen fremme næste dag - og uden at skulle ulejlige politimesteren, som det ellers er tilfældet for at få lov til at købe methanol (træsprit). Renheden er bedre end 99,9%. Prisen er 20 kr/l. Den samme methanol bruges i DMFC-brændselsceller. Methanol er giftigt, men med passende respekt, er den let og sikker at omgås.
Husholdningsspritten (ethanol) har tilbøjelighed til at sode (Det mindsker sodningen at blande spritten med lidt vand eller methanol). Ethanol sælges kun med denatureringsmidler, der efter hensigten lugter mindre godt og den brænder med en svag akroleinagtig lugt. For lukkede luger kan røggassen give svie i øjnene ligesom løg. For åbne luger opleves det dog problemfrit.
Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

Beyond Oil and Gas: The ‘Methanol Economy’ S.P.Radio 1968 - 40 års jubilæum TusindbrødresamfundAborren er kendt for at kunne ... UBEGRÆNSET ENERGI"Energy Unlimited" af Harry M. Da... Kan man nu også det?Min nabo flyttede hele familie... Vedvarende energi - Kan det betale sig?EU har påla... FrygtAldrig såsnart istidernes vekslen blev kendt... Jevons' Paradoks.Jevons' paradoks formuleret 1865 ... Den Gode Svindel.Kyotoaftalen skabte CO2-kvoterne ...