mandag, november 27, 2006

 

En Pind i Kakkelovnen

Miljøstyrelsen har droppet planen om en skrotningsordning for gamle "uøkonomiske" bændeovne til fordel for en kampagne, der skal lære folk at fyre rigtigt.

Det er der sikkert mere brug for - især for os med forældet viden. I mit barndomshjem havde vi tre skorstene, komfur i køkkenet og en kakkelovn i hvert rum. Det var dog kun komfuret og den ene kakkelovn, der blev brugt. Der blev tændt op i kakkelovnen om aftenen og så holdt varmen sig lige til sengetid. Det var uhørt at fyre anden gang. Det giver sig selv, når vi selv skulle grave tørven, vende den og køre den hjem og hver dag bære den ind i riskurv.

Her i huset står en Jøtul kakkelovn. Brændkammeret måler indvendigt 20x20 cm. Dette tværsnit er kun en fjerdedel af gængse ovne i dag. Udnyttelsesgraden kender jeg ikke, men den er effektiv sagt på den måde "Den giver hurtig varme i stuen og hvis det skal være, kan den varme hele huset op". I Dansk Husmoderleksikon fra 1951 angives udnyttelsesgraden for brænde til 60% og det formentlig kun ved omhu og fuldt blus.

Da der stadig var liv i skrotningsplanen, drøftede vi anskaffelse af en ny miljørigtig ovn med forvarmet forbrændingsluft. Udvalget er stort. De nye ovne anprises for deres store brændkammer, glas hele vejen rundt og en udnyttelsesgrad på over 80%. Jeg betvivler ikke målingen hos Teknologisk Institut. Jeg betvivler derimod, at samme resultat opnås hos os - vi vil ganske enkelt ikke kunne være for varme - og så al den ilding, der skal til for at opfylde både forskriften og det store brændkammer.

Så, en mørk og stormfuld aften lægger vi nok engang en pind i kakkeloven. Den gamle Jøtul får lov at brænde ud og varmen holder sig lige til sengetid - lige netop, nu som før.
Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

Kærlighed gør blind- men kun på det ene øje.Talemå... Venstres Landsmøde- et antropologisk studie.Venst... Salt og DemokratiLigesom Brydensholt's tese om "De... De Selvstændige og de SolidariskeLandsdommer Hans ... Rosenespalier- dual function.Et rosenespalier er m... Det Metaboliske Syndrom.Når tiden sig nærmed, hvor... SARA - DewormerSara er blevet magelig med tiden. ... Multi-Frugttræ- uden podning.Det er så let at pode... Elitegymnaster 50 årsjubilæum.30. september 2006 m... 25% eller 16% Moms - det bestemmer du selv.Det er ...