lørdag, april 01, 2006

 

ASAtro. "Frihed for Loke såvel som for Thor" blev formuleret af Grundtvig, som var meget optaget af den nordiske mytologi og som lod sig inspirere af den gamle gudetro. Den gamle gudetro var langt mere "demokratisk", tolerant, umiddelbar forståelig og intuitiv end sin afløser. Guderne var menneskelige på godt og ondt og krævede ikke noget præsteskab for at blive forstået.

Gudetroen spejlede meneskene. "Hellere dø stående end leve på knæ". Dette i absolut modsætning til kristendommen. Mange af kristendommens dogmer er svære at kapere og netop de læresætninger, der går mod den gamle asatro, er de sværeste at efterleve.

Havamål bør indføres i skolernes læseplan og den burde være en del af den officielle kanon. Når det ikke er gået således og flerguderi har måtte vige for monoteisme, hænger det sammen med monoteismens stærke organistoriske struktur.

Den græske mytologi er ikke ulig den nordiske. Større rigdom i det antike Hellas gav plads til flottere templer og hver gud havde sine tempeltjenere. Forståeligt har det været en torn i øjet på disse, at de skulle dele offergaver med andre. Det førte uvægerligt til menigheder, hvor "Du må ikke have andre guder" bliver klappen i den fælde, der nok slipper en sympatisør ind i folden, men aldrig lader ham gå. Sideløbende indføres hjernevask, der er en uundgåelig følgesvend og forudsætning for væksten i de monoteistiske samfund.

Den katolske kirke har af alle udviklet den stærkeste og mest centralistiske organisation af alle religioner. Fra Rom kunne diktater nå ud i den fjerneste krog af verden og penge kunne strømme i mængder den anden vej. Ikke sært, at de opkommende fyrstedømmer i Europa sluttede sig til. Herhjemme tog Harald Blåtand æren for at kristne danerne. Det var et politisk tiltag - næsten en forudsætning for kontrol med undersåtterne, at kirken trak på samme hammel og stillede sin organisation til rådighed.

Min bibelshistorie er skrevet af Biskop Balslev i 1928. Den slutter med en status over missionen "...thi endskønt over 500 Millioner af Jordens Beboere bekender sig til Kristendommen, er der mange flere, der endnu vandrer i Hedenskabets Mørke, og desforuden Muhammedanere og Jøder". Balslev anså tilsyneladende ikke Muhammedanere og Jøder for hedninge - måske fordi de var monoteister.
Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

Family Gathering Svanelunden. The idea of seeing e... Vindmøller. Det er med vemod, at vi idag har modta... Hvorledes skiller vi fårene fra bukkene. Flere pol...