mandag, april 03, 2006

 

Akhenaton (1364 - 1347 f.Kr.). Akhenaton fik større betydningen for sin eftertid end han fik i de 18 år han regerede Ægypten som Farao. Hans dronning, Nerfertiti, blev faktisk mere kendt end han. Det samme gælder deres søn, Tutankhamon.
Præsteskabet for de mange ægyptiske guder havde fået for megen magt. Den brød Akhenaton ved at opføre en ny hovedstad, Akhetaton, og gøre Aton (solguden) til den eneste gud. Det hele faldt dog fra hinanden ved hans død. Alt blev som før, polyteismen genopstod og man søgte at slette hans minde.
Hans eksperiment med Aton som eneste gud kom til at betyde meget for eftertiden. Det må formodes, at Isralitterne har ladet sig inspirere. Sigmund Freud anså sågar Moses værende embedsmand og præst under Akhenaton. Det kniber med kronologien, hvilket muliggør, at det i stedet er Akhenaton, der er inspireret af hebræerne.
Eksperimentet lykkedes dog længe nok til, at magthavere i tiden og eftertiden indså værdien af en verdslig og religiøs centralmagt - og lykkes, det gjorde det til sidst.
Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

Muhammedanere. Araberne havde hjemme i Arabien, øs... ASAtro. "Frihed for Loke såvel som for Thor" blev ... Family Gathering Svanelunden. The idea of seeing e... Vindmøller. Det er med vemod, at vi idag har modta... Hvorledes skiller vi fårene fra bukkene. Flere pol...