lørdag, april 08, 2006

 

Martin Luther (1483-1546). Hallund Skole var hårdttækket, men alligevel det vi forstår ved en "stråtækt" skole. Førstelærer Rørsig og andenlærer Gildesbakke stod for undervisning i skolens to klasser - stue og bette klass. Een gang om året kom skolekommisionen i form af en flok forlegne bønder anført af præsten på visitas. Det gik kun ud på at høre, om vi kunne katekismus og salmer. Een efter een blev vi overhørt. Om vi kunne læse og skrive kymrede kommissionen sig ikke om. Forståeligt nok var terpning af katekismus og salmer den vigtigste del af undervisningen. Helt efter Luthers anvisning benyttedes udenadslæren. I Luthers katekismus føg det med postulater, som han til overflod begrundede med selvsamme postulater. Magen til makværk skal man lede længe efter. Sikken et spild.

Luther var et magtmenneske - ellers havde han vel næppe heller haft mod til stå frem og sige paven midt imod. Kirkesproget skiftede fra latin til tysk; ellers var hans lære ikke en tøddel bedre end den, han ville reformere. Det gik simpelthen ud på at kue menigheden.

Hvad går der dog af ham, når han fremhæver læresætninger såsom: "En biskop skal være ustraffelig", "Enhver skal adlyde de offentlige myndigheder", "I hustruer skal underordne jer jeres mænd ligesom Herren", "I ansatte skal med god samvittighed adlyde jeres overordnede her i livet med frygt og bæven som var det Herren Kristus selv" - manden er ganske enkelt gal.

De ti bud. Luther gik heller ikke af vejen for at videregive de mest ondsindede trusler tænkes kan mod dem, der ikke ville makke ret. Modsat gav han omkostningsfrit storsindet belønning til dem, der faldt til føje: ”Jeg er Herren, din Gud, en nidkær Gud, der hjemsøger fædrenes misgerninger på børnene indtil tredje og fjerde led, når man hader mig, men viser barmhjertighed i tusind led, når man elsker mig og holder mine bud.” Denne trussel er ganske vist hentet fra 2. Mosebog kapitel 20, men der er skrevet så grænseløst meget, at Luther må tage ansvaret for det, han valgte at bygge på. Han manipulerer Moses, der meget specifikt i 1. bud siger "Jeg er Herren din Gud, som førte dig ud af Egypten, af trællehuset". Det smager for meget af jøder, så det retter han. Hos Moses er kvinder ejendom ligesom trælle og fæ. Det synspunkt går han til gengæld uimodsagt videre med.

Martin Luther oplevedes som en magtsyg og skrupelløs person. Hvor har han forvoldt megen skade og ødelagt livet for mange.

Præsteskabet har i dag mistet magt. Selvom enkelte eller grupper fra tid til anden sætter sig op mod øvrigheden i egne interesser, så er og forbliver de betydningsløse.
Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

Grundtvig. (1783-1872). Grundtvig var en kristen h... Indre Mission. Som ung flyttede jeg til Thy og kun... Akhenaton (1364 - 1347 f.Kr.). Akhenaton fik størr... Muhammedanere. Araberne havde hjemme i Arabien, øs... ASAtro. "Frihed for Loke såvel som for Thor" blev ... Family Gathering Svanelunden. The idea of seeing e... Vindmøller. Det er med vemod, at vi idag har modta... Hvorledes skiller vi fårene fra bukkene. Flere pol...