fredag, november 17, 2006

 

Salt og Demokrati

Ligesom Brydensholt's tese om "De selvstændige og de Solidariske" har en gammel artikel i Scientific American om salt betydet meget for min samfundsforståelse. (Billed viser Gandhi på saltmarchen)

Mennesket skal have tilført ca. 2 gram salt om dagen for at overleve. I det indre af land kunne urtidens folk skaffe sig dette fra deres jagtbytte. Med agerbrugets fremvækst blev folk bosiddende og købmændene lærte sig at handle med salt. I Afrika førte saltkaravaner saltet dybt ind på kontinentet.

Stormænd har selvsagt kastet deres øjne på den givtige salthandel, hvor naturen byder kunderne at købe. I Tyskland satte stormænd sig på udvinding af salt fra indenlandske saltminer og lagde grunden til de fyrstendømmer, vi kender i dag. I Frankrig tiltog herremænd sig monopol på salthandel og det kostede livet at skaffe sig salt udenom monopolet.

Svært anderledes var det i kystnære områder. Her kunne folk skaffe sig det livsnødvendige salt fra havet. De var sværere at kue. Fyrstevælde havde det svært i kystbefolkninger. Til gengæld var der her des større grobund for frihedstanker, selvstændighed og demokrati.

Det var derfor ikke nogen tilfældighed, at Mahatma Gandhi startede den een måned lange saltmarch til Dandi i Gujarat - The Salt Satyagraha - som en protest mod briternes saltskat. Marchen slutte 6. april 1930 med at Gandhi symbolsk lod solen udtørre en skefuld havvand, nok til at overtræde loven om briternes saltmonopol.

Ikke sært, at den selvstændige indstilling udviklede sig kraftigt i Vendsyssel og andre "fjerne" og kystnære lokaliteter.
Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

De Selvstændige og de SolidariskeLandsdommer Hans ... Rosenespalier- dual function.Et rosenespalier er m... Det Metaboliske Syndrom.Når tiden sig nærmed, hvor... SARA - DewormerSara er blevet magelig med tiden. ... Multi-Frugttræ- uden podning.Det er så let at pode... Elitegymnaster 50 årsjubilæum.30. september 2006 m... 25% eller 16% Moms - det bestemmer du selv.Det er ... Er der noget at klage over?Brugere glade for dans... Landet uden læger - det meste af tidenSkanderborg ... Skanderborg Købstad uden apotek 74% af tiden.Skand...