lørdag, november 18, 2006

 
Venstres Landsmøde
- et antropologisk studie.
Venstres landsmøde her i weekenden minder os om menneskets sammensatte natur. Med moderne sprogbrug kan man sige, at vi både har et kollektivt og et individualistisk gen. Zoolog Desmond Morris anskueliggjorde dette med klapjagt som den evolutionære drivkraft bag fællesskabsfølelse og flokmentalitet i urbefolkningen og bue og pil som den selvforstærkende drivkraft for udviklingen af individualitet og intilligens hos det moderne menneske. (Billedet: Desmond Morris)

Overføres disse egenskaber til det politiske billede, ser vi for os en jævn overgang fra det rendyrkede kollektive menneske til den rendyrkede liberalist. Ser vi et øjeblik bort fra politiske modefænomener vil det parlementarisk flertalsstyre ganske enkelt trække en skillelinie midt gennem vælgerflokken. Folkeafstemninger har ofte vist tæt løb med kun få tusinder stemmers forskel. Der er ingen grund til undren. Det er en matematisk selvfølgelighed, at politikere vil trække mod midten, hvis de da vil gøre sig håb om at vinde og beholde magten. Anders Fogh er sig dette fuldt bevidst. Han har længe lært sig at tælle til 90, men har hans partifæller? Man kan godt komme i tvivl, når man hører oplæg til landstævnet.

Er det ikke kun billedeligt, at man kan tale om et kollektivt og et individualistisk gen? Viser det sig at evolutionen har sat sit spor i selve generne også på dette punkt, så står Venstre overfor et vedvarende problem. Så er der mere behov for genterapi end for dundertale. Med det stade genteknologien har i dag, nødes man til at udskifte hele individet og ikke kun det sprælske gen. Lykkes det ikke, kan vælgerbefolkningen finde på at udskifte hele populationen bag den nuværende regering.

Desmond Morris har publiceret sine iagttagelser i en række bøger, Catwatching, Dogwatching, Manwatching, Peoplewatcing etc. Det ville være interessant med endnu een i rækken - Conventionwatching.
Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

Salt og DemokratiLigesom Brydensholt's tese om "De... De Selvstændige og de SolidariskeLandsdommer Hans ... Rosenespalier- dual function.Et rosenespalier er m... Det Metaboliske Syndrom.Når tiden sig nærmed, hvor... SARA - DewormerSara er blevet magelig med tiden. ... Multi-Frugttræ- uden podning.Det er så let at pode... Elitegymnaster 50 årsjubilæum.30. september 2006 m... 25% eller 16% Moms - det bestemmer du selv.Det er ... Er der noget at klage over?Brugere glade for dans... Landet uden læger - det meste af tidenSkanderborg ...