onsdag, maj 03, 2006

 

Troende og Skeptikere.

Nogle tror, at menneskene har forårsaget en klimaforbedring. Skeptikere vil gerne se et bevis.

Klik på graf for at forstørre.

Jamen, indlandsisen trækker sig tilbage på Grønland - se selv - forlængst forladte bosteder frilægges. Jo, det må vi indrømme - om føje år finder vi nok bopladser fra Erik den Rødes tid.

Jamen, kuldioxydindholdet i luften stiger - og det har det gjort lige siden industrialiseringen begyndte. Se selv - helt friske målingerne fra Manua Loa viser hvordan indholdet stiger og stiger. Jo, det må vi indrømme - det bliver nok ved med at stige, til vi har brændt alt det kul af, vi har.

Jamen, kan I da ikke se, vi bliver nødt til gøre noget. I stedet for at være 500 år om at brænde det hele af, så skal vi drøje på det, så det tager 550 år. Jo, men hvad skal dét hjælpe?


Jamen, klimaet bliver varmere og varmere på grund af al den kulafbrænding. Jo, men er det nu også rigtigt. Hvorfor måler vi f. eks. stigende kuldioxyd, mens temperaturen gik i stå i 1945 og 30-35 år frem. Gad vide om de to ting har noget med hinanden at gøre overhovedet.

Se det spørgsmål stillede jeg til Københavns Universitetsbibliotek og i dag svarede seniorforsker cand.scient., lic.scient. Niels-Ole Prægel, at der ikke er enighed om svaret og gav relevante litteraturhenvisninger.

Samme spørgsmål stillede jeg til miljøministeriet og cand. scient. Povl Frich, Miljøministeriets Klimagruppe, tidligere IPCC delegeret svarede i dag, at miljøministeriet handler udfra regeringens klimastrategi som offentliggjort på finansministeriets hjemmeside og at denne strategi læner sig opad FN's klimapanel, IPCC. Svaret ledsagedes af henvisninger til IPCC's rapporter.

Forenklet sagt, så siges det bl. a. i disse rapporter, at de store klimaudsving, vi har oplevet i historisk tid, er lokale nordiske fænomener uden samtidighed med tilsvarende udsving andre steder. De skyldes måske ændringer i fremherskende vind og havstrømme.

IPCC fremhæver mere og mere drivhusgasser som den drivende kraft bag klimaændringer, men som det fremgår af manglende korrelation mellem de her viste grafer, er drivhusteorien ikke kommet nærmere sin bekræftelse.

De klimaændringer, som IPCC taler om, er en forøgelse af overfladetemperatur på jord og hav på 0,3 til 0,6 grad Celcius de sidste hundrede år. Det er ikke store sager. Selvom der er målt rigtigt, så giver de tal ingen grund til at male fanden på væggen.

Korrelation alene gør det i øvrigt ikke. Det kan underbygge en teori, men beviset kræver andet og mere. Tænk bare på Erasmus Montanus, der beviste, at Mor Nille er en sten. "En sten kan ikke flyve. Du kan heller ikke flyve, mor. Altså er du en sten!".

Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

Det forsvundne apotek.Kultabletter er gode at have... Tilpasning af verdensbefolkningen til vore resourc... Apoteker Rørbæk. Jacob Rørbæk-Jensen (21.08.1897-0... Disciple stod også i mesterlære. Jeg er nok den si... Elevpladser. Der mangler praktikpladser. Mestrene ... Lobby, penge og consensus. År tilbage var jeg udpe... ARLA og barnløshed. Korsblomstrede planter benytte... Social Ulighed i Sundhed. Sundhedsstyrelsen har of... Fødevarekontrollen og resourcer. En bekendt - Ingr... FN og Klima. Har vi sat ræven til at vogte gæs?The...