søndag, april 09, 2006

 

Thorkild Grosbøll. I foråret 2003 udgav han bogen "En Sten i Skoen". "At ville bruge Gud som argument for noget som helst i dag er efter min mening både vanvid og dybt ulykkeligt; vanvid, fordi det er intellektuelt uvederhæftigt; dybt ulykkeligt, fordi det får den oprindelige alvor til at forsvinde med op i det himmelske snoreloft".
Grosbøll er een af flere, der ikke kan leve med biblens mange uhyrligheder. Han tror ikke på guddommelige magter og væsner, engle og energier – i al fald ikke som andet end noget, vi tyder ind i tingene.


Han tror ikke på engle eller andet himmelskt fjerkræ. Grosbøll tror på "at tro". Hvad det vil sige, er lidt tåget, men det tiltaler moderne mennesker, at de kan forme en individuel religion i deres eget hoved og holde den dér. Her er mennesket ikke skabt i guds billede, men omvendt. Troen kan gøre sig fri af biblens uhyrligheder. Man skal ikke stå til regnskab overfor et præsteskab og ikke mindst kan det enkelte menneske anerkende naturen og naturvidenskaben uden tåbelige konflikter.

Religion har haft en plads hos alle folkeslag til alle tider - man kan få den tanke, at den er biologisk betinget. Mange kan dog klarer sig uden, men for de "søgende" ville det være godt med et fredsommeligt alternativ til diverse fundamentalistiske sekter og trosretninger.

Grosbøll blev banket på plads, men før eller siden kommer der en moderne karismatisk profet, der kan forløse problemet og bringe religionen i overensstemmelse med mennesket, sådan som mennesket nu engang er.

Måske kommer vi af med de Abrahamistiske religioner, der har tjent magthaverne så længe - alt for længe. Måske bliver den nordiske oldtid og dens menneskesyn en inspirationskilde. Det ville ikke være så ringe endda.
Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

Martin Luther (1483-1546). Hallund Skole var hårdt... Grundtvig. (1783-1872). Grundtvig var en kristen h... Indre Mission. Som ung flyttede jeg til Thy og kun... Akhenaton (1364 - 1347 f.Kr.). Akhenaton fik størr... Muhammedanere. Araberne havde hjemme i Arabien, øs... ASAtro. "Frihed for Loke såvel som for Thor" blev ... Family Gathering Svanelunden. The idea of seeing e... Vindmøller. Det er med vemod, at vi idag har modta... Hvorledes skiller vi fårene fra bukkene. Flere pol...