onsdag, april 12, 2006

 
Befolkningseksplosionen.

Det tog tusinde år for jordens befolkning at nå den første milliard - se graf. Derefter gik det stærkt - henhv. 123, 33, 14, 13 og 12 år for hver af de næste fem milliarder.

Det, der får kurven til at knække, er Amerikas opdagelse i 1442 og knækket forstærkes for alvor af industrialiseringen, der tog fart i 1750. På 200 år femdobledes befolkningstallet. World Population Clock

Nye dyrkningsmetoder havde hidtil været alene om at fravriste naturen mere og mere føde, og skulle dette fortsætte, måtte der simpelthen tilføres mere energi til landbruget end solen alene kunne skaffe. Amerikas opdagelse øgede med eet forsyningerne og dampmaskinen kunne omdanne fossil energi til mad. Især tilførsel af fossil energi til landbruget har fået befolkningsvæksten til at eksplodere.

Folk har det med at formere sig til de når sultegrænsen. Det ser ud som om folk vælger sult fremfor velstand. Gid vi kunne blive fornuftige og drøfte hvor mange mennesker, vi gerne vil være eller hvor mange vi skal være for at "drive" jorden fornuftigt. Hvis vi satte den øvre grænse til det, der kan ernæres ved solens energi, kunne vi helt undgå kolaps, når de fossile energikilder rinder ud. Skulle det lykkes, at finde nye atomare energikilder, kan det da aldrig blive et fornuftigt mål at presse flest mulige mennesker ind på denne planet, bare fordi vi kan skaffe energien. Hvorfor ikke afsætte rigelig plads til vore medskabninger og til rekreative formål.
Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

Politikere "glemmer" hænderne, der skal "løfte" lø... Exodus. "At the end of the Genesis they were 70 pe... Koranen. En JP-kronik 10.04.06 af Ole T. Krogsaard... Moses. At formulere en ny religion på Moses' tid k... Thorkild Grosbøll. I foråret 2003 udgav han bogen ... Martin Luther (1483-1546). Hallund Skole var hårdt... Grundtvig. (1783-1872). Grundtvig var en kristen h... Indre Mission. Som ung flyttede jeg til Thy og kun... Akhenaton (1364 - 1347 f.Kr.). Akhenaton fik størr... Muhammedanere. Araberne havde hjemme i Arabien, øs...