tirsdag, oktober 24, 2006

 


Rosenespalier
- dual function.

Et rosenespalier er mangen en haveejers drøm - også vor. En umådelig terrainhævning på nabogrunden klods på skel kaldte på et særligt design. Eet-tommes brædder i 20 cm' bredde, trykimprægneret til NTR-klasse A blev nedgravet fritstående ved siden af hverandre med en afstand på 7 cm. Forkant brædt flugter bagkant næste med et overlap på 2-3 cm. Persienneeffekten tillader udsyn i een retning og hindrer indblik fra en anden.

Espalier øverst er set mod vest - nederst mod syd. Afstandsklodser mellem brædderne fjernes, når jorden har sat sig.

Det ser lidt bart ud, men et par "New Dawn" slyngroser vil allerede næste år tage over. Planteskiltet lover kraftig vækst i 3-4 m højde og i tilgift en fin duft - ikke noget svært valg.

fredag, oktober 20, 2006

 


Det Metaboliske Syndrom.

Når tiden sig nærmed, hvor grisene skulle væk, tog min far et stump selvbindergarn og målte grisene om maven, hvor de var tykkest. Når målet passede med en knude på garnet, var det tid at sende dem på slagteriet. Ikke uden overraskelse læste jeg hos "netdoktor", at denne enkle måde at veje svin på nu har fundet vej til mennesker og ligefrem anbefales fremfor vejning. Forskning har nemlig vist, at det fedt, der sidder om taljen er særligt provokerende for udvikling af gammelmandssukkersyge.

Da mit blodsukker havde sneget sig over den magiske grænse på 6,1 mmol/l som laboratoriet angiver som øvre grænse for det normale, fandt jeg en stump snor frem og kunne lynhurtigt aflæse, at jeg skulle have være på slagteriet forlængst. Ingen tvivl, jeg var nu i gruppe med dén sjetedel af den danske befolkning, der har det metaboliske syndrom - alle med udsigt til at udvikle sukkersyge.

De fleste ved det bare ikke, men antallet er stærkt stigende også blandt de unge under 40. Det metaboliske syndrom vil blive en af de største udfordringer i fremtidens sundhedsvæsen. Vi har kun lige set toppen af isbjerget. (Re. Netdoktor).

Min tese, "Folk er kun overvægtige, hvis de har gener af deres vægt", har jeg udvidet med "eller har udviklet det metaboliske syndrom".

At navnet vækker associationer til "det diabolske", gør det ikke bedre. Der er ingen medicin, ingen modgift - der er kun eet at gøre - at flygte. Det gør jeg så. Med en fart på eet kilo om ugen flygter jeg fra gruppen.

Bortset fra Inger Sihm - My Guardian Angel - kan kun få interessere sig for min vægt, mens flere burde interessere sig for deres egen. Giver dét anledning til at gøre noget, kan det næppe siges bedre: Af mad på fad og vin i glas er lidt for lidt præcis tilpads. (Piet Hein)

lørdag, oktober 14, 2006

 
SARA
- Dewormer

Sara er blevet magelig med tiden. Hun værdsætter stadig en god musejagt, men det går ikke så tit på mere. Det er godt på den måde, at hun ikke skal have ormekur så tit - førhen var det to gange om året.

Da vi spurgte på dyrekliniken, hvorledes vi fik ormemidlet i hende, foreslog de at blande det i noget makrel guf. Nu spiser Sara ikke makrel guf - det tætteste hun kommer sådant er luxus tun. Ormemidlet ødelagde ganske hendes lyst til dette fine produkt. En anden af hendes livretter er kogt kulmule og det gik det ikke bedre med.

Dyrekliniken foreslog så, at vi tog hende ind i et rum, hun ikke kendte. Så ville hun blive så optaget af nysgerrighed, at vi nemt kunne proppe ormemidlet i halsen på hende. Vores problem med dette er, at Sara kender hvert et rum - om det så er under gulvene. Hver morgen overvejer hun længe og grundigt, hvor hun skal tilbringe hendes morgensøvn, og så leder hun os derhen, så vi kan åbne en dør eller lem, der måtte være lukket.

Til sidst udleverede dyrekliniken en specialtang. Med den skulle vi tage tabletten og medens een med arbejdshandsker holdt katten skulle en anden proppe midlet i halsen på dyret med tangen. Nemmere sagt end gjort. Vi havde så ganske gjort regning uden vært.

Nød lærer imidlertid nøgen kvinde at spinde. Vi tog en teskefuld smør. Knuste tabletten fint og blandede pulveret op i smørret. Smør med ormemiddel smurte vi på en forpote - uden protester. Nu er en kat et renligt dyr og smørret blev øjeblikkeligt slikket af. Katte spytter ikke, så hele medikamentet gled ned uden dramatik.

Metoden døbte vi "Fur On" og offentligjorde den på nettet som en patent preventer så andre kattefamilier frit kan benytte sig af fremgangsmåden.


fredag, oktober 13, 2006

 


Multi-Frugttræ
- uden podning.

Det er så let at pode og alligevel er vi så få, der gør det. En hassel gav imidlertid en ide - en mere fremkommelig ide. Den bar det sigende navn "Duo Hassel" og var fremkommet ved at pode to forskellige sorter på samme rod. Det gjorde den selvbestøvende og har man svært ved at finde plads til to hasselbuske, så er en Duo Hassel sagen.

Nu kommer vi til ideen. Hvorfor ikke blot plante to sorter i samme hul? Der var ikke langt fra tanke til handling og nu har vi "et pæretræ", hvor en Conference, en Grev Moltke og en Clapps Favorite deler plantehul - kun med 40 cm mellem stammerne. Det blev også til "et æbletræ" hvor Filippa, Guldborg og James Grieve i fællesskab skal klare den ellers så vanskelige bestøvning. Ved at kline dem op ad hverandre med kun 40 cm mellem stammerne fremstår de som eet træ og kronerne må så flette sig som de vil.

tirsdag, oktober 03, 2006

 

Elitegymnaster
50 årsjubilæum.

30. september 2006 mødtes 19 gamle elitegymnaster i Thisted. 50 år tidligere var de alle blevet udtaget af Thisted Amts Gymnastikforening til at danne et elitehold. 14 karle og 14 piger var de dengang. Christian Yde ledede karlene og Agnethe (min kone) ledede pigerne. Fra tidlig forår og sommeren over trænede de og de sluttede med at turnere til langt ind i næste år med opvisninger over det ganske land og selvfølgelig også i Norge hos venskabsbyen Haugesund. (Billedet er Hundborg Gymnastikforening's Pigehold 1956)

Intet er så godt som de gamle dage - og den frygtelige indmarch til landsstævnet i år var dog det værste, de havde set. De havde alle krummet tæer, da de meningsløse og forstyrrede boldjonglerende badutspringere havde chikaneret fanebærerne. Jeg medgiver, det ikke var let at holde ud at se på. Og hvad med den jazzede forsanger - hun foredrog vore sange, så fællessangen blev ganske væk. Alle fandt det svært at finde gymnastiken i landsstævnets flagrende opvisninger.

Vore elitegymnaster kunne med tilfredshed mindes en tid med dyb respekt for gymnastiken, en tid hvor en indmarch og en opvisning gav et sus hos tilskueren - ja, hvor var det en dejlig tid.

mandag, oktober 02, 2006

 
25% eller 16% Moms - det bestemmer du selv.

Det er præcis, hvad Skatterådet har åbnet mulighed for. Allerede i juni gav Skatterådet grænsebutikkerne medhold i, at de gerne må henvise til fragtmænd, der vil køre varene til døren.

Jeg har købt en del i Tyskland indenfor det sidste og varerne er blevet bragt til døren helt problemfrit. Letfordærvelige varer går nok ikke, men ellers er det blot om at finde gode leverandører via nettet eller telefonen.

Rustfrit stål / kobber. Metalvarer er særlig billige. På ankerkæde i rustfrit stål og kobber til tagbeklædning var prisen det halve af prisen herhjemme.

Specielle varer. Det sidste nye monokrystallinske solpaneler og AMG bly-syre-batterier af amerikansk oprindelse findes slet ikke på det danske marked. Roche´INR tester til koagulationsbestemmelse vil Roche ganske enkelt ikke sælge til private herhjemme, men i Tyskland ryger den i kurven med et klik.

Marine. Der er større udbud i ting til os "søens folk" og mange ting som vi slet ikke kan købe herhjemme endnu.

De 9% sparer man altid, men dertil kommer at Tyskland er et lavprismarked for mange ting. Det gælder meget elektronik.

søndag, oktober 01, 2006

 
Er der noget at klage over?

Brugere glade for dansk velfærd. Danskere, der selv er brugere af børnehaver, skoler og ældrepleje, er væsentligt mere positive over for den offentlige service end ikke-brugerne.

Også for folkeskolens vedkommende er brugerne de mest positive. Det viser en meningsmåling, som Rambøll Management har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten 16.09.06 . De ældre danskere, som selv modtager hjemmehjælp eller -pleje samt deres nærmeste pårørende, er langt mere positive end de danskere, der ikke er brugere af hjemmehjælpen.

Anklage: Falsk billede af det offentlige. Fagforbund og interesseorganisationer er med til et tegne et helt forkert og alt for negativt billede af velfærden og den offentlige sektor i Danmark. De har held med at fremmane et falsk billede af den offentlige sektor i Danmark som håbløst bagud, skåret ned til det yderste og som ude af stand til at servicere sine borgere ordentligt, hvadenten det gælder ældrepleje, børnepasning eller undervisning.
Det fastslår kommuneeksperten professor Poul-Erik Mouritzen, der kritiserer medierne for at sluge mangelfulde undersøgelser råt.
Professor Jens Blom-Hansen fra Aarhus Universitet er enig:»Vi hører kun om det negative, og der er habilitetsproblemer med mange undersøgelser. Det grundlæggende problem er, at de organisationer, der har en interesse i det, slipper af sted med at aflevere dette billede til medierne.«

Hvad med Skanderborg. Klagerådet er første instans i klager over hjemmehjælp og ældrepleje. Hvor mange klager er det så blevet til?

1999: 66 klager - 5 fik helt eller delvis medhold og 22 blev videresendt
2000: 0 klager
2001: 1 klage - over meddelelsesbog
2002: 1 klage - samme klage over meddelelsesbog
2003: 1 klage - samme klage over meddelelsesbog
2004: 0 klager
2005: 0 klager
2006: 0 klager indtil nu

Der må jo ikke rigtig have været noget at klage over. Gad vide om der overhovedet er noget vi kan gøre bedre?

Klagerådet er etableret i overensstemmelse med "Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område" §34, §35 og §36.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

Den Virtuelle Charterrejse XIIIAalborg Universitet... Den Virtuelle Charterrejse XIIHjørring Overskole(f... Den Virtuelle Charterrejse XIThe Big Bang(fortsat ... Den Virtuelle Charterrejse X- Hanstholm Underskole... Den Virtuelle Charterrejse IX- Hanstholm Kommune(f... Den Virtuelle Charterrejse VIII- tiårsjubilæum(for... Den Virtuelle Charterrejse - VIIVirkeligheden udfo... Den Virtuelle Charterrejse - VIKommunikation(forts... Den Virtuelle Charterrejse VHus nr. 2 - Spinn Off.... Den Virtuelle Charterrejse - IVFryns og Nyheder.(F...