lørdag, januar 10, 2009

 

Den Virtuelle Charterrejse V
Hus nr. 2 - Spinn Off.
(Fortsat fra.)

Resumé. Da 10 års-jubilæet for den første virtuelle charterrejse nærmede sig, havde en rivende udvikling medført, at de første anlæg var blevet teknologisk forældende.

I 2015 åbnede det første anlæg - Hus nr. 1. Det var nu utidssvarende, men Karsten Ree ville ikke af med det. Det bliver i dag kun benyttet til særlige museumsrejser, hvor folk kan genoplive minderne fra de første rejser.

Hus nr. 2 var der derimod ingen, der holdt hånden over. Det var et kæmpeskrummel. På afstand kunne det minde om en foderstofsilo - blot meget større. Alt for stort. Siden psykologerne havde påvist charterturisters forkærlighed for folkerige strøggader og markedspladser, var normen for turister per kvadratmeter reduceret meget. Alt i alt stod hus nr. 2 overfor nedrivning.

En beslutning på Christiansborg vendte imidlertid op og ned på det hele. Brian Mikkelsen havde helt tilbage i 2008 vundet sympati - især hos kvindelige partiledere - ved at fyre rigspolitichefen. Nogle år senere lykkedes det ham at gøre det strafbart for IT-providers at transportere SPAM. Det havde med eet slag fjernet al SPAM fra Internettet i Danmark og flere lande fulgte efter. Det var noget alle kunne mærke i dagligdagen. Det gav politisk styrke. Det gav afsæt for hans forslag om at fjerne narkomaner fra det offentlige rum. Han fik narkomani klassificeret som sygdom og narkomanerne fik ret til fri heroin til lindring af deres afhængighed. Hvad det kom til at betyde for danskernes hverdag, er næsten ubeskrivelig. Eksistensgrundlaget for rockere og indvandrerbander forsvandt med loven. Det samme gjorde indbrudstyvene, der overvejende havde været drevet i deres gerning af pengemangel til køb af stoffer. Stoffer var nemlig blevet fri og gratis under overvågning.

Sundhedsstyrelsen havde påpeget nødvendigheden af, at heroinen blev ledsaget af sund og nærende kost - altså en helhedsbehandling. Det bragte den navnkundige læge Hindhede i erindring. Han havde et århundrede tidligere talt for og demonstreret havrens enestående kvaliteter som levnedmiddel. Det skyldte hovedsageligt havreproteinet, der har en biologisk næringsværdi, der matcher ægprotein. Hindhede dokumenterede, at mennesker kunne leve af havregrød alene. Det var nærliggende at udnytte denne viden. Det blev derfor besluttet, at heroinen blev givet sammen med havregrød.

Det stillede særlige krav til den fornødne overvågning. Kommunernes Landsforening rettede henvendelse til regeringen om hjælp. Det er på det tidspunkt, at hus nr. 2 kom på tale. Det var den eneste ledige bygning i landet stor nok til at huse alle landets narkomaner. KL havde ikke mange andre muligheder og besluttede at leje sig ind.

Udover mindre ombygninger blev der konstrueret en slags køkkenmaskine, der kunne lave havregrød og tilblande heroin. Det var nødvendigt at tilblande heroinen lige før serveringen på grund af heroinens korte holdbarhed i havregrød. I princippet ganske enkelt, men vedligeholdelsen viste sig overmåde. Narkomanerne var måske også for hårdhændede. Flere skader havde karakter af hærværk for at skaffe adgang til maskinens aflåste heroinmagasin. Så det blev en kort fornøjelse. I stedet gik man over til at koge havregrøden i et centralkøkken og føre den frem i en rørledning til hver beboelse. En stabiliseret heroinopløsning pumpedes frem i et separat rør og tilblandedes havregrøden in line lige før serveringen.

Specialister fra ACO Funki A/S blev taget med på råd. De havde mange års erfaring i foderanlæg til løsdriftsstalde. I disse stalde identificerer det enkelte dyr sig overfor foderautomaten ved hjælp af en transponder. Denne teknik ville nok være for nedværdigende for mennesker, der i forvejen led af lavt selvværd. I stedet valgtes en biometrisk identifikation. Narkomanen skulle blot sætte en tallerken under tappehanen. Så sørgede en computer for rette mængde grød og heroin.

På få måneder ændrede denne kur helt og ganske tilværelsen. Den gode mad gav huld og det var slut med forhutlede mennesker. Den blanke rustfrie tappehane indgød en hidtil ukendt tryghed. Katteejere kender den uro en kat udviser, når dens foderskål er tom - selv når katten ikke er sulten. Den bliver simpelthen nervøs, når foderskålen er tom. Samme psykologiske mekanisme kunne iagttages hos beboerne i hus nr. 2, men da tappehanerne var bragt til at fungere fejlfrit forsvandt nervøsitet og uro og afløstes af fredfyldt tryghed.

Selv svært afhængige kunne efter et årstid udmærket klare et job. På Anholt fandtes bare ingen jobmuligheder grundet de særlige regler for positiv særbehandling af entniske minoriteter. Og netop nu stod tidligere bandemedlemmer i kø for at få job på øen. Alle samfundslag og alle erhverv var repræsenterede blandt beboerne og det lykkedes efterhånden at besætte alle servicefunktioner i hus nr. 2 med dets egne. Det var en lise for narkomanerne at bo i hus nr. 2 og mange kunne faktisk trappe ned for helt tilsidst at erstatte heroinen med psykofarmaka - den type som i folkemunde går under betegnelse lykkepiller. Psykofarmaka kunne fint tåle at blive opløst i vand og kunne dispenseres på samme vis som heroinen.

For de pårørende var det befriende, at se hvorledes et fortabt familiemedlem rettede sig og genvandt trivsel. Een af dem - en pensioneret oberstløjtnant fra forsyningstropperne - havde interesseret spurgt ind til teknikken bag de blanke tappehaner; om de kunne klare gullasch. Jo, der var mange, der inspireredes af livet i hus nr. 2 og så nye muligheder. Ikke mindst de sociale myndigheder. De var blevet lettet for en stor byrde - og så var det billigt. Efterhånden som huset blev mere og mere selvforsynende faldt udgifterne ved at have en klient anbragt til en ren ubetydelighed i det store budget. Rundt om i landet glædede børnefamilier sig over, at ungerne igen kunne lege på offentlige legepladser uden risiko for at stikke sig på kanyler fra eengangssprøjter. Sundhedsstyrelsen registrerede som en lidt uventet sidegevinst, at antallet af HIV-tilfælde var faldet støt og at dets virus måske var på vej til helt at blive udryddet.

I Grenå havde man i lang tid drøftet, hvorledes nedbrydningsmaterialer fra hus 2. skulle bortskaffes. Den nye anvendelse af huset fratog dem dette samtaleemne og de måtte vænne sig til nye tider.

Fortsættes i Den Virtuelle Charterrejse - VI.
Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

Den Virtuelle Charterrejse - IVFryns og Nyheder.(F... Den Virtuelle Charterrejse - IIIThe Creative Econo... Den Virtuelle Charterrejse - IIForberedelser til t... Den Virtuelle Charterrejse IB&O Filmen.Den finansk... GRØN STRØM Ny Metro og Motorvej gennem Århus.Vis stort kort20... Methanol - Bedste pantrybrændsel. Beyond Oil and Gas: The ‘Methanol Economy’ S.P.Radio 1968 - 40 års jubilæum