fredag, august 15, 2008

 

Methanol - Bedste pantrybrændsel.


Methanol er det bedste pantry-brændsel af alle, vi har brugt ombord - det være sig flaskegas, petroleum eller husholdningssprit. Vi brænder methanolen af i et trykløst ORIGO 3000 komfur - en stationær udgave af den navnkundige Trangia-brænder. Et fuldt blus klarer afbrænding af 1/4 l i timen - det samme som for ethanol. Det er tæt på 1½ kW og nok til at bringe en liter vand i kog på 10-11 minutter. Vort gamle petroleumskomfur kan sin 2½ kW til trods ikke være med for alene forvarmningen med sprit tager 6-8 minutter.
Methanol brænder rent uden at sode og det sker lydløst og lugtfrit. Det findes ikke i dagligvarehandlen, men købes over Internettet. Ved bestilling af 5 eller 10 l dunke hos Neergaards Webshop er varen fremme næste dag - og uden at skulle ulejlige politimesteren, som det ellers er tilfældet for at få lov til at købe methanol (træsprit). Renheden er bedre end 99,9%. Prisen er 20 kr/l. Den samme methanol bruges i DMFC-brændselsceller. Methanol er giftigt, men med passende respekt, er den let og sikker at omgås.
Husholdningsspritten (ethanol) har tilbøjelighed til at sode (Det mindsker sodningen at blande spritten med lidt vand eller methanol). Ethanol sælges kun med denatureringsmidler, der efter hensigten lugter mindre godt og den brænder med en svag akroleinagtig lugt. For lukkede luger kan røggassen give svie i øjnene ligesom løg. For åbne luger opleves det dog problemfrit.

lørdag, august 09, 2008

 

Beyond Oil and Gas: The ‘Methanol Economy’


Det internationale Energiagentur, IEA definerer en t olieekvivalent (toe) som 41868 MJ ~ 11630 kWh.


Øvre brændværdi for h.h.v. ethanol (0,789 kg/l) og methanol (0,791 kg/l) er 29.7 MJ/kg og 22.7MJ/kg.


Methanol koster i dag (Methanex) EUR 295/MT ~ 2.198 DKK/t ~ 96,8 DKK/MJ ~ 0,27 DKK/kWh


Ethanol importeret fra Brazilien koster i dag 500 USD/t ~ 2.480 DKK/t ~ 83,5 DKK/MJ ~ 23 DKK/kWh


Olie koster i dag 121 USD/barrel ~ 890 USD/t ~ 106 DKK/MJ ~ 0,29 DKK/kWh.


Der vil fortsat være brug for flydende brændsel til transport og meget taler til fordel for methanol. Det kan fremstilles fra naturgas, kul eller gengas fra ufuldstændig forbrænding af træ og andet organisk affald. Det er let at omdanne overskydende vindkraft til methanol. Det er renligt og forbrænder renligt. Det er let at lagre - meget lettere end brint. Det kan omdannes til strøm i brændselsceller. Det er ummidelbart blandbart med benzin uden først at skulle afvandes som tilfældet er med ethanol. Med en Fischer-Tropsch syntese kan vi danne alle de kendte petroleumsprodukter, benzin, smøreolier, plast etc.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

Den Virtuelle Charterrejse XIIIAalborg Universitet... Den Virtuelle Charterrejse XIIHjørring Overskole(f... Den Virtuelle Charterrejse XIThe Big Bang(fortsat ... Den Virtuelle Charterrejse X- Hanstholm Underskole... Den Virtuelle Charterrejse IX- Hanstholm Kommune(f... Den Virtuelle Charterrejse VIII- tiårsjubilæum(for... Den Virtuelle Charterrejse - VIIVirkeligheden udfo... Den Virtuelle Charterrejse - VIKommunikation(forts... Den Virtuelle Charterrejse VHus nr. 2 - Spinn Off.... Den Virtuelle Charterrejse - IVFryns og Nyheder.(F...