fredag, januar 19, 2007

 

Jøder og Jødedom - Hvorfra mon?

Hypotese I: Jødedommens vugge stod i Akhetaten, Ægypten, i Farao Amenhoteph IV' palads.

Hypotese II: Under "Flugten fra Ægypten" ved Faraoens død, fulgte jødedommen med.

Hypotese III: Efter en vellykket flugt bosatte flygtningene sig i Israel og de europæiske og amerikanske jøder nedstammer fra disse flygtninge.

Hypotese I - Jødedommens Vugge. Amenhoteph' efterfølgere har ivrigt slettet hans minde, så det bliver svært at eftervise hypotesen. Amenhoteph' introduktion af monoteisme er dog ubestridt. Der er dog så mange enkeltheder fra tiden, at hans virke spekulativt lader sig rekonstruere. Dette har jeg forsøgt uden at skele for meget til andres meninger. Også Sigmund Freud har forsøgt sig på denne måde og skrevet en bog derom. Den har jeg stadig til gode at læse. Blog: Mosebog - Er der noget om snakken?

Hypotese II - Flugten fra Ægypten. Det er aldrig bevist, at den i biblen beskrevne flugt fra Ægypten overhovedet har fundet sted. Ved bibelsk kronologi har nogle ræsonneret at flugten fandt sted i 1313 f. K. - andre tidligere og kun få senere. Det var en Megabegivenhed, men ægypterne har næppe haft lyst til at skrive derom. Flygtningene har haft andet at tænke på den første lange tid, men senere får de tid og beskrivelsen fyldes med endeløse detaljer. Een ting er sikkert; biblens beskrivelse passer ikke på en flok bortløbne slaver. Anderledes fornuftig bliver den, hvis det er Faraoens hof med tusinde israelitiske gæstearbejdere og soldater, der er flygtet. Også her kommer man ingen vegne uden spekulativ rekonstruktion. Blog: Mosebog - Er der noget om snakken?

Hypotese III - Jøderne nedstammer fra disse flygtninge. Denne hypotese er ikke tidligere fremsat, så vidt jeg kan se. Den bliver svær at eftervise, men nu gør jeg et forsøg. Foreløbig er "International Institute for Jewish Genealogy" i Jerusalem kontaktet. Håbet er, at jøderne selv har foretaget Mitokondrie-DNA studier. Dette DNA nedarves på mødrene side. Det har ingen funktion på individets egenskaber og muterer sjældent. Det er derfor velegnet til at spore folkevandringer, fordi sporet lever videre usynligt, indtil man leder efter det. Sådanne studier må være gennemført. Nu gælder det blot om at finde dem og finde ud af hvilken lokalitet i Orienten, der har leveret hovedstrømmen af jødiske immigranter. Når stedet er lokaliseret, vil det formentlig vise sig, at mitokondrie-DNA'et skiller sig ud fra omgivende befolkningsgrupper. Det vil næppe være muligt at føre sporet tilbage til Ægypten ved den metode, men måske ved at studere IQ i området. Der må være en forklaring på, at Jødernes IQ er særlig høj og en forklaring kan være, at de nedstammer fra Faraoens hof og at Faraoen praktiserede en selektiv personalepolitik - det er ihvertfald kernen i hypotesen.
Selvom tusinde mennesker bosætter sig et nyt sted, vil man forvente at de hurtigt bliver "fortyndet" med de oprindelige indbyggere. Israelitterne havde imidlertid tradition for at udslette de befolkninger, de overvandt. Denne politik medvirkede naturligvis til at bevare arvemassen uændret. Ref.: Dommer 1:8 Og Judæerne angreb og indtog Jerusalem, huggede Indbyggerne ned og stak Ild på Byen. Dommer 1:25 Da viste han dem, hvor de kunde komme ind i Byen (Betel). Derpå huggede de dens Indbyggere ned ... Mosebog 2:34 Og vi indtog dengang alle hans (Sihons) Byer og dræbte i enhver By Mænd, Kvinder og Børn uden at lade en eneste undslippe.
Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

Mosebog - Er der noget om snakken?"Der går ikke rø... JULEN er reddet- helt til Hellig Tre Konger.Denne ... En Pind i KakkelovnenMiljøstyrelsen har droppet pl... Kærlighed gør blind- men kun på det ene øje.Talemå... Venstres Landsmøde- et antropologisk studie.Venst... Salt og DemokratiLigesom Brydensholt's tese om "De... De Selvstændige og de SolidariskeLandsdommer Hans ... Rosenespalier- dual function.Et rosenespalier er m... Det Metaboliske Syndrom.Når tiden sig nærmed, hvor... SARA - DewormerSara er blevet magelig med tiden. ...