lørdag, april 19, 2008

 

1968 - 40 års jubilæum

Drivkraften bag ungdomsoprøret i 68?
"Bryd professorvældet" " Medbestemmelse nu" Teksten på en husgavl på Københavns Universitet for netop 40 år siden markerede et ungdomsoprør, der havde været undervejs længe. En anti-autoritær holdning slog ud i lys lue. Men hvad nærede ilden?

Jeg tror, det var en ny uafhængighed, der drev værket. Vi var i hobetal væltet ind i byerne. Landet blev langsomt tømt for folk i de år. I byen var der arbejde at få. Søgte man en stilling, var man næsten sikker på at få den. Man var ganske enkelt blevet økonomisk uafhængig og samtidig udenfor familien og hjemstavnens rækkevidde - fuldstændig uafhængig. Det var derfor omkostningsfrit at demonstrere mod autoriteter, holdninger, sædvane etc. - og behovet var der. (Ti år forinden havde jeg selv afsluttet 18 års skolegang uden nogensinde at have talt med en lærer - det var eenvejskommunikation så det ville noget).

Holder denne vurdering, er det forudsigeligt at reaktionen sætter ind, når flid, respekt og andre "gamle" dyder igen kommer til at spille en rolle for levebrødet. Kampen om resourcer er begyndt. Vi nødes at tilpasse os knapheden. Vi skal nok vide at klare os, men det vil afføde en reaktion mod det ungdomsoprør, der manifesterede sig for 40 år side. Der bliver ikke en tilbagevenden, men vi kommer til at se nye og stræbsomme holdninger brede sig.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Google

Den Virtuelle Charterrejse XIIIAalborg Universitet... Den Virtuelle Charterrejse XIIHjørring Overskole(f... Den Virtuelle Charterrejse XIThe Big Bang(fortsat ... Den Virtuelle Charterrejse X- Hanstholm Underskole... Den Virtuelle Charterrejse IX- Hanstholm Kommune(f... Den Virtuelle Charterrejse VIII- tiårsjubilæum(for... Den Virtuelle Charterrejse - VIIVirkeligheden udfo... Den Virtuelle Charterrejse - VIKommunikation(forts... Den Virtuelle Charterrejse VHus nr. 2 - Spinn Off.... Den Virtuelle Charterrejse - IVFryns og Nyheder.(F...